gtag('config', 'UA-150391252-1');

Vivaldijeva muzika na eventima u XVII, XVII veku i danas

Antonio Vivaldii zauzima posebno mesto u muzičkoj istoriji:
porodicno predodređen da, kao najstariji sin, postane sveštenik, pored toga se bavio muzikom. Postao je kompozitor, dirigent, violinski pedagog, izuzetan violinista, inovator u načinu sviranja, a samim tim imao je posebnu zaslugu za razvoj virtuozne violinske tehnike.

Pocetkom XVII veka, dotadašnji trgovački centar Venecija postala je i središte umetnosti i zabave. Iz tog razloga su u Veneciju dolazili ljudi iz razlicitih krajeva Evrope, da bi čuli i videli operska dela i koncerte na otvorenom koji su se izvodili tokom cele godine.

Vivaldi je ne svojim koncertima između sopstvenih solo deonica mahao gudalom,  dajući ritam orkestru i tako ušao u istoriju muzike kao preteča današnjih dirigenata.

Na koncertu u Parizu, 1728. godine Vivaldi je prezentovao svoja Godišnja doba i opčinio prisutnog Luja XV. Kralj je ubrzo nakon koncerta, angazovao Vivaldija da svira na kraljevskom venčanju a i kasnije u čast rođenja njegovih bliznakinja. To je postala uobičajena praksa, te je Vivaldi kao fantastični violinista vrlo često nastupao na dvorovima svih tadašnjih evropskih vladara, na njihovim svečanostima. Njegova popularnost je bila toliko velika, da je i Papa lično zeleo da ga sluša na koncertima.

Nakon smrti Vivaldi je, zahvaljujući nesretnom spletu okolnosti, skoro potpuno pao u zaborav. 1930.godine, u Nacionalnoj biblioteci u Torinu pronađen je njegov, do tada nepoznat, opus uključujući i njegova Godišnja doba. Od tada, svi muzički biografi počeli su da ga svrstavajau u najveće ličnosti baroka.
.
Danas je Vivaldijeva muzika jedna od najpopularnijih klasičnih muzičkih dela, kako od strane publike, tako i od strane izvođaca. Njegova muzika je dinamična, energična, puna emocija, programska… Odlično komunicira sa čovekom današnjeg doba koji živi brzo i energično. Vivaldijeva muzika se izvodi svuda u svetu, u svim kulturnim sredinama, omiljena je i rado slusana od široke publike. Danas je Vivaldijeva muzika obradjena, aranzirana i remiksovana od strane hiljada muzičara i izvodi se u bezbroj koncertnih sala širom planete.

Dinamika music je posebnu pažnju i deo svog repertoara posvetila Vivaldijevoj muzici.
Mi smo svoju koncertnu delatnost otpočeli kao Duo Dinamika music upravo Vivaldijevim „Olujom“ najvirtuoznijim stavom iz „Leta“ u  Kursalonu u Straus sali, u Beču gde je Antonio Vivaldi ziveo i stvarao sve do svoje smrti 1741.godine.

U toku naše muzičke karijere smo Vivaldijevu muziku izvodili često, kako na koncertima, tako i na venčanjima, korporacijskim eventima, promocijama i privatnim proslavama i uvek smo posebno oduševljenje i interesovanje dobijali upravo uz njegova Godisnja doba.