Muzika – najvažnija sporedna stvar u mom životu. Uz nju dočekujem jutro i ispraćam dan, volim i patim, maštam i praštam, pišem i dišem. Sa njom se  vozim kroz poznate ulice i nepoznata prostranstva, putujem kroz vreme i epohe. Uz muziku moja stvarnost je lakša, snovi su lepši. Ne znam o muzici mnogo. Znam da je slušam.

 

Suton oktobarskog dana obojen nijansama jeseni i bojama nacionalne zastave. U  mom gradu te večeri sve je stajalo. Kretalo se samo vreme preostalo do početka najvažnije sporedne stvari u životu većine muškaraca i manjine žena – fudbalske utakmice. Ja sam  dinamično  klizila  u suprotnom smeru, suprotno kretanju kazaljke na satu.

Svoja čula i maštu prepustila sam gudačkom kvartetu Dinamika music. Sa njima sam uplovila u carstvo muzike, prošetala kroz istoriju, dodirnula note poznatih kompozitora.

 

Osetilasam mirise Vivaldijeve (https://www.youtube.com/watch?v=GRxofEmo3HA) venecijanske jeseni i toplinu baroknog leta. Doživela sam emotivnu katarzu, kucajući na vrata Betovenove sudbine kroz njegovu Simfoniju br. 5Uz Albinonijev Adađodopustila sam svojim sećanjima da lagano bude moje misli.

Kroz nju su me vodile čarobne violine u rukama virtuoza. Jedna lepa žena, njeni magični prsti, dinamični prelazi iz jedne u drugu kompoziciju, obojeni prijemčivom notom savremenog ritma, otvorili su vrata mojoj mašti.

 

U tami velike sale, pod plavim svetlom pozornice, na krilima nota, ispisavala sam redove jedne bajke – muzičke bajke.

 

 

REŽIJA I MONTAŽA –SELI B 

FOTO: Slavica Božić i Predrag Mijailović

EDITED by FILIP BAKIĆ

Sledi: Tomaso Albinoni