Kako je „običan“ dan uoči venčanja promenio istoriju muzike

Sve je počelo Figarovom ženidbom. Radnja: ljubav Figara i Suzane i događaji u danu uoči venčanja. Bila je to komična opera sa italijanskim libretom, koju je  davne 1786.godine, napisao Volfgang Amadeus Mocart, prema istoimenoj pozorišnoj komediji.Pozorišni komad  je u svom tekstu sadržao dosta satire na račun aristokratije i zbog toga je bio jedno vreme zabranjen u Bečkim pozorištima. Bez obzira na to, kada se pojavila komična opera pod istim imenom, doživela je neverovatan uspeh. Ovim  delom Mocart je dokazao da njegova muzika zaista ima nestvarno jaku magiju: na dan premijere 1. maja 1786. godine čak 5 arija ponovljeno je na zahtev publike u toku izvođenja, a na drugoj premijeri nakon nedelju dana, ponovljeno je čak 7 arija. Car Jozef 2. je  morao da donese zakon o dozvoljenom ponavljanju arija jer su u protivnom opere trajale previše dugo.

Sama uvertira ove opere je doživela nezapamćen uspeh i popularnost i danas se izvodi kao potpuno samostalno koncertno delo koje pleni svojom energijom i elegancijom.

Ne samo što je „Figarova ženidba“ izašla iz okvira vremena i muzike, nego su i ostala Mocartova dela uticala na one segmente ljudskog živoga u kojima je ne bismo očekivali.

Od venčanja do beba

1950.godine Alfred T.Tomatis francuski otorinolaringolog je razvio teoriju koju je nazvao Mocartov efekat, po kojoj još nerođene bebe treba da slušaju Mocartovu muziku i na taj način razvijaju svoju inteligenciju.

1993. godine istrazivaci su dokazali da se na IQ testovima ostvaruju daleko bolji rezultati nakon slusanja Mocartove muzike. Istraživanja su dokazala da njegova muzika fantastično pozitivno utiče na ljudski mozak, jer su ispitanici testove radili sa manje grešaka, više koncentracije i preciznosti. Dalja ispitivanja i primena muzikoterapije Mocartovom muzikom na novorodjenim bebama pokazala je da ova muzika ublažava traumu rođenja. Trudnicama se savetuje redovno slusanje Mocarta jer umiruje, opušta i poboljšava inteligenciju deteta. Kod ostalih pacijenata ublažava depresiju, razvija optimizam i povećava konstruktivna razmišljanja, pa se primenjuje i u psihoterapiji.

Muzikoterapija Mocartovom muzikom našla je primenu čak i u ekološkom vinogradarstvu: vinogradari iz Toskane koji u svoje vinograde postavljaju zvucnike značajno povećavaju prinose.

 

Srpska venčanja uz Mocarta

Iz svih ovih razloga a prvenstveno zbog lične ljubavi prema delu ovog kompozitora, naš električni gudački kvartet “Dinamika music” se odlučio da čitav segment svog repertoara “rezerviše” za muzičkog maga Mocarta. Ostalo je pitanje: kako će reagovati publika na venčanjima? Mocart je umeo da nas dovede u neobične situacije: na romantičnom venčanju održanom na obalama Borskog jezera, dok smo izvodili Malu noćnu muziku i Turski marš, u svadbenoj sali je zavladao tajac. Na trenutak smo bili zbunjeni, potom i uplašeni (što se vidi i na snimku🙂 a zatim su došli poslednji taktovi Turskog marša: nekoliko dugih trenutaka mrtve tišine tokom kojih smo nemo posmatrali publiku a onda se prolomio gromoglasni aplauz. Tada smo shvatili da su se pred Mocartovom muzikom gosti na venčanju za trenutak pretvorili u pravu koncertnu publiku. Istog trenutka smo i mi znali šta ćemo svirati na bis.Nešto slično se ponovilo i na sajmu Venčanja u Hotelu Hajat gde smo na modnoj reviji venčanica otvorili ceo događaj predivnim Mocartovim kompozicijama, nakon čega su nam buduće mlade prilazile i trazile „Baš onu… Znate onu divnu svečanu veselu elegantnu muziku… Ide nekako na-na-nana-na… Prava muzika za venčanja!“. Onda mlade otpevaju segment, one hrabrije odzvižde, mi prepoznajemo kao u kvizu i otkrivamo im o čemu se radi: to je Mocart koji je upisan u najdublje delove vašeg sećanja i čeka da se aktivira, kao vatromet emocija.

Čak i onda kada ne možete da se setite otkud ga „poznajete“.