Kvartet Dinamika musicU udruženju Bečke poete gostovali su muzičari Katarina Ranić Čavić, Milovan Jovanović i Bogdan Čavić, koji nastupaju kao bend pod imenom Dinamika music i održali nezaboravni koncert koji je oduševio prisutne. Odabranom muzikom u pretprazničnom periodu bili su kao najlepši ukras na novogodišnjoj jelci.

String duet za barok

Nisam očekivala da će jedan tako mali „orkestar“ stvoriti takav ambijent i izazvati takvo uzbuđenje i zabavu. Katarina i Milovan uz Dj. Bogdana su nas vodili muzikom kroz vreme i prostor. Počeli su od Francuske i menueta, jednog od najvažnijih plesova baroka i klasike koju su Katarina i Milovan kao električni string duet dočarali i spremno otvorili mala vrata, velike i sjajem oslikane daleke prošlosti. Možda se i ne bi toliko velika muzička ostvarenja ni iznedrila da nije u ovom delu sveta, pod uzajamnim muzičkim stvaranjima skoro podrhtavala zemlja i nebo. Nastavili su sa Mocartom, poznatim a još uvek zagonetnim velikanom, čiju muziku su uspešno i strastveno dočarali Katarina i Milovan kao klasičan duo violina na koncertu u velikom gradu Beču, pred odabranom publikom „Bečkih poeta“. Kao da je ova atmosfera i ovaj grad na tacni servirao stihove Henricha Heinea i Schubertovu serenadu.  „Labudovo jezero“ prosto zablistalo u sećanju, uz prepoznatljivu melodiju koju su ovi umetnici divno izveli. Oni su smelo prelazili iz jednog muzičkog buketa u drugi i zavirili u svaku dušu koja im je naklonjena. Zanosno su otplovili u samo jedan vek ranje i stigli do Georgesa Bizeta, francuskog pijaniste, romantičkog doba koji je poznat po svojoj operi „Carmen“, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Violine i DJ za balkanski miks

Da bi se zanos ipak usredsredio na današnjicu, napravili su luk savršenim tangom. Dinamika je lako „odskočila“ do Grčke i ritma koji zavodi i diže sve iza stolova, pa turski, španski melos, i na kraju fantastični balkanski mix  čime je bilo ispunujeno i dato obećanje publici koja je čekala muziku i sa ovih prostora. Na kraju su sa ponekim biserom pop muzike 80-tih, začinili ovo veče svim bojama.

Bio je ovo divan koncert od „Bacha do Balkana“ grupe „Dinamika music“, koje bih ponovo slušala.

 

Mirel Tomas, urednica Wienerpoeten