HIMNA KOJA TRAJE

Devedesetih godina prošlog veka, u vreme raspada bivše Jugoslavije, novonastale države su prolazile kroz period nacionalne ostrašćenosti koji je praćen i forsiranjem nacionalnih simbola na svakom mestu gde je to moguće. Zastava i grb su bila jaka “oružja” u izazivanju nacionalnog zanosa ali svakako je najjače – himna. 

Tih godina u srpskoj javnosti je bila aktuelna rasprava o himni Srbije koja bi dostojno mogla da zameni “Hej Sloveni”. U opciji su bile razne svečane pesme od “ Vostani Serbie” do “Marš na Drinu”. Neke od ovih pesama godinama su živele u “poluilegali”, izvođene samo na svadbama i i venčanjima ili tokom proslava praznika kao što je srpska Nova godina,. U svakom slučaju, Republika Srbija se vratila himni nekadašnje Kraljevine Srbije: “Bože pravde”.

"Boze pravde"

Manifestacija – "Covek godine" 21.decembar 2016."Boze pravde" i Dinamika music

Publicerat av Dinamika music den 27 december 2016

 

Međutim, jedna himna preživela je sve pomenute države, politike i promene. Jedna svečana pesma i danas odgovara svim venčanjima “od Vardara pa do Triglava” i gde god se izvodi dočekana je sa oduševljenjem. Uz jednu himnu i dalje svi stoje mirno i puni puštovanja.

NASTANAK BESMRTNE HIMNE

To je Mendelsonov “Svadbeni marš”, jedna od najpopularnijih klasičnih melodija iz celokupnog kompozitorskog opusa širom sveta. Mladenci koji uopšte ne slušaju klasičnu muziku, odlično poznaju ovu kompoziciju i biraju upravo “Svadbeni marš” kao neizostavni deo svog venčanja iz bajke.

“Svadbeni marš” je nastao pre više od 150 godina, daleke 1842. godine, i napisao ga je Feliks Mendelson ne kao samostalnu kompoziciju, već kao deo baleta “San letnje noći” (Šekspir). Prvi put je samostalno izveden 1847. godine na ceremoniji crkvenog venčanja u Tivertonu (Engleska).
Mendelson je svoju karijeru počeo kao vunderkind, poput Mocarta: prvi javni nastup u devetoj godini, u trinestoj prvi klavirski kvartet, u petnaestoj napisao prvu simfoniju. Stoga ne čudi što je njegova muzika bila uveliko poznata engleskoj kraljici koja je odlučila da se “Svadbeni marš” izvede u najsvečanijoj prilici, na venčanju njene kćeri Viktorije i princa Fridriha od Pruske 1858. godine. Venčanje je trebalo da poboljša i učvrsti odnose dve evropske sile, Engleske i Pruske.

OD NEMAČKE PRINCEZE DO SRPSKOG VENČANJA

Viktorija je postala carica Nemačke a iz ovog braka rođen je Vilhelm II Nemački, poznat kod nas i kao “Kajzer Vilhelm”, nemački car i glavnokomandujući nemačke vojske u Prvom svetskom ratu.
Što se tiče “Svadbenog marša”, posle ovog venčanja on je prerastao u planetarnu himnu mladenaca. Ovakav događaj, kakvo je kraljevsko venčanje, bio je u ono vreme nešto što postavlja “modu” najpre u svetu koji govori engleski i nemački a kasnije se širio svuda, sve do današnjih dana.


Tako je “Svadbeni marš” stigao od nemačke princeze do srpskih venčanja. Dinamika music je ovu svečanu kompoziciju uvrstila u svoj repertoar za mladence i njihov najlepši dan i izvodi je sa velikim zadovoljstvom i glamurom koji ova mladenačka himna zaslužuje.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *